Oracle vinner Java-strid mot Google

Oracle vann i förra veckan en långdragen rättsprocess mot Google. Fallet handlade om man får lov att utveckla en egen kompatibel kodbas som implementerar ett API som skrivits av någon annan. 

Domstolen kom fram till att man inte får det, vilket verkar vara ett ganska vanskligt beslut. API:er beskriver ofta processer och algoritmer med verklighetsankytning. Processer som är sjävklara och i sig inte innehåller någon direkt uppfinningsrikedom. Alla behöver implementera dem. Den stora arbetsinsatsen ligger i att skriva koden som gör API:et användbart, att funktionerna faktiskt gör det de ska och ingenting annat.

Är det nu tillåtet att själv implemetera funktioner i sitt eget API som liknar de funktioner Oracle har i Java? Sannolikt ja, men varför måste utvecklare fudnera över det? Nästan alla API:er kommer att ha likheter med olika delar av Oracles Java API.

Frågan för Googles del är vad de ska göra åt saken. Hosta upp licenskostnaden till Oracle? Skapa sitt eget bibliotek? Ska de stanna kvar i Java eller kanske rent av gå över till C# eller något annat modernt språk?

En sak är iaf säker, jag som webapp-utvecklare är glad att jag mest jobbar med just webappar skrivna med en standardiserad och öppen plattform: HTML5/CSS/EcmaScript. Oracle håller jag mig helst långt långt ifrån.